
Om avls-screening - Friske dyr
Avlsgruppen i Norsk Forening for Veterinær Kardiologi (NFVK) tilbyr screeningundersøkelser av alle hunderaser. Anbefaling om screening gis kun til oppdrettere av raser som har spesielt høy forekomst av hjertesykdom.
Undersøkelsene utføres av veterinær med formell etterutdanning i kardiologi og som er godkjent etter en omfattende eksaminasjonsprosess utført i regi av foreningen, i samarbeid med Norsk Kennel Klub (NKK).
Screeningundersøkelsen består av at veterinæren lytter grundig på hjertet, og deretter foretar en ultralydundersøkelse med Doppler (ekkokardiografi). Hos enkelte raser som er predisponert for arytmi anbefales EKG opptak. Undersøkelsen er smertefri og utføres uten bedøvelse. NFVK tilbyr ikke hjerteundersøkelse med auskultasjon alene da det ikke er mulig å stille en definitiv diagnose ved kun å lytte på hjertet (Referanser: Cote et al AVMA Management of incidental heart murmurs in dogs and cats, Lam et al R(D)SVS Interobserver variability in grading heart murmurs in dogs with MMVD, poster abstract VCS meeting 2024).
Det er viktig å presisere at NFVK ikke er involvert i etablering av avlsprogrammer og bestemmer ikke retningslinjer for avl. Mandatet for avlsprogrammer ligger hos Norsk Kennel Klub (NKK) og underliggende raseklubber. NFVK kan imidlertid være behjelpelige med råd og faglige anbefalinger ved forespørsel.
Hva er forskjellen på hjerteutredning og hjertescreening?

Hjertescreening utføres på dyr som ikke har kjent hjertesykdom. Forskjellen på hjertescreening og hjerteutredning består hovedsakelig av at screening utføres hos friske dyr som ikke har historikk som kan antyde hjertesykdom, heller ikke unormale funn ved klinisk undersøkelse av hjertet, som for eksempel bilyd eller arytmi. En screeningundersøkelse utføres for eksempel hos hund som skal benyttes i oppdrett, hos hund som skal evalueres før løp/ jakt eller hos frisk hund av en rase med spesielt høy sykdomsforekomst.
Til sammenligning er en hjerteutredning en undersøkelse som utføres når det er mistanke om hjertesykdom. Et eksempel på dette vil være en hund som viser tegn til hjertesykdom, eller som får påvist bilyd eller arytmi ved rutineundersøkelse hos en veterinær. En hjerteutredning involverer en grundigere undersøkelse av hele hunden samt en eventuell behandlingsplan. Da hjerteutredning er en sykdomsutredning, er dette noe som ofte blir dekket av forsikring. Screeningundersøkelser regnes som forebyggende helsearbeid, og blir sjelden dekket av forsikring. Veiledende pris på screeningundersøkelsene er betydelig redusert sammenlignet med hjerteutredning av pasient med mistanke om hjertesykdom. Dette fordi vi ønsker å bidra til innsamling av data for vurdering av sykdomsforekomst hos de forskjellige rasene.
Registrering og attest

Resultatet av screeningundersøkelsene publiseres i DogWeb og attest utstedes med ett års gyldighet etter avtale med NKK. Hjerteundersøkelsene gir en status på hjertet slik det er på undersøkelsestidspunktet, men gir ingen garanti for at dyret ikke vil utvikle hjertesykdom på et senere tidspunkt. De vanligste hjertesykdommene hos hund utvikles sent i livet og forverres med alderen. Ulike raser kan være disponerte for ulike lidelser, og raseklubbene kan derfor ha forskjellige anbefalinger med hensyn til alder og hvor ofte hunden bør undersøkes. Kontakt gjerne raseklubben eller avlsgruppen i NFVK for råd.
Avlsgruppen har forhåndsbestemte protokoller for undersøkelsesmetodene basert på internasjonale anbefalinger. For å kvalitetssikre resultatene av hjerteundersøkelsene vil alle medlemmene av avlsgruppen i NFVK konfereres i tilfeller der det er usikkerhet rundt diagnose eller sykdomsgrad. Dersom det ikke er enighet om diagnose, vil ekstern spesialist fra utlandet kontaktes.
Hunderaser spesielt predisponert for hjertesykdommer
Cavalier king Charles spaniel:
Ervervet degenerativ klaffesykdom (MMVD)
Anbefalt undersøkelse: ekkokardiografi
Birkegård et al JVIM 2016 doi:10.1111/jvim.13663
Bagardi et al Animals 2020 10.3390/ani10091454
Keene et al JVIM 2019 https://doi.org/10.1111/jvim.15488

Dobermann:
Dilatert kardiomyopati (DCM) +/- ventrikulær arytmi
Anbefalt undersøkelse: ekkokardiografi og langtids-EKG
​
Referanser: Wess et al JVC 2017 10.1016/j.jvc.2017.08.006
Wess et al JVC 2022 10.1016/j.jvc.2021.09.004
Calvert et al JAVMA 2000 https://doi.org/10.2460/javma.2000.216.34

Irsk ulvehund:
DCM og atriell fibrillasjon
Anbefalt undersøkelse: EKG, eventuelt ekkokardiografi ved avvik på auskultasjon eller EKG
​
Referanser: Tyrrell et al JVIM 2020 https://doi.org/10.1111/jvim.15709
https://www.iwclubofamerica.org/cardiology
Vollmar et al Vet J 2019 10.1016/j.tvjl.2018.12.018

Grand danois:
DCM +/- ventrikulær arytmi
Anbefalt undersøkelse: ekkokardiografi og langtids-EKG
​
Referanser: Stephenson et al JVIM 2012 https://doi.org/10.1111/j.1939-1676.2012.00987.x
https://danecouncil.org.uk/great-dane-health-matters/dilated-cardiomyopathy-research/

Andre raser med relativt høy forekomst av hjertesykdom:
Inkluderer bla. Boxer, chihuahua, dachs og skotsk hjortehund.
